Βασικά αυτό γίνεται και μπορεί να το συναντήσεις ως "προϊόν" στο διαδίκτυο, αλλά σε κάθε περίπτωση...
Απλά, όχι.
Οι περιπτώσεις που μπορεί να σε οδηγήσουν σε αυτή την αναζήτηση είναι σε γενικές γραμμές γνωστές: Έχεις μια σελίδα στο facebook για να προωθήσεις τη δουλειά σου αλλά οι ανταγωνιστές σου έχουν χιλιάδες Likes ενώ εσύ μόνο μερικές εκατοντάδες... Ή/και θέλεις να δείξεις σε κάποιον επίδοξο πελάτη ότι η σελίδα σου είναι αρκετά "γνωστή" οπότε να σε πάρει πιο σοβαρά αν πρόκειται να συνεργαστείτε... Ή/και δουλεύεις για κάποιον εργοδότη ο οποίος θέλει να πέφτουν βροχή τα likes στα social media χωρίς κανένα ιδιαίτερο budget...
Σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνω τον πειρασμό, ιδίως όταν η λύση έρχεται τόσο "εύκολα", δίνοντας μόνο μερικά δολάρια/ευρώ. Ωστόσο, όπως λογικά θα ξέρεις ή θα υποψιάζεσαι, η αγορά likes στα social media είναι μακροπρόθεσμα μια αρκετά κακή κίνηση για σένα και τη σελίδα σου. Ας δούμε τους κυριότερους λόγους:
- Το Facebook χρησιμοποιεί το EdgeRank, έναν αλγόριθμό για να σε "βαθμολογεί" ανάλογα με το πόσο "ελκυστικό" είναι το περιεχόμενο της σελίδας σου. Η λογική είναι απλή: Όσο πιο πολλοί άνθρωποι κάνουν like, σχολιάζουν ή μοιράζονται τις αναρτήσεις σου, με λίγα λόγια όσο πιο πολύ αλληλεπιδρούν με τις δημοσιεύσεις σου, τόσο περισσότερο σε προβάλλει το Facebook γιατί "καταλαβαίνει" ότι το περιεχόμενο σου είναι ενδιαφέρον. Αγοράζοντας όμως likes μπορείς να είσαι σίγουρος/η ότι αυτή η βαθμολογία θα πέσει κατακόρυφα, δεδομένου ότι οι λογαριασμοί χρηστών που θα κάνουν like στη σελίδα σου δεν θα αλληλεπιδρούν με τις αναρτήσεις σου, μιας και δεν θα είναι καν πραγματικοί χρήστες (κάποιοι, βέβαια, θα σπεύσουν να σου πουλήσουν το παραμύθι ότι τα Likes που θα αγοράσεις απ' αυτούς είναι από πραγματικούς χρήστες, χρεώνοντας φυσικά αρκετά παραπάνω χρήματα, αλλά αν τους πιστέψεις είσαι άξιος/α της τύχης σου).
- Τί εντύπωση θα σου έδινε μια σελίδα με 200.000 Likes αλλά με μόλις 5-6 χρήστες να κάνουν Like σε δημοσιεύσεις της καθημερινά; Θα τη θεωρούσες αξιόπιστη; Θα σε ενέπνεε να κάνεις κι εσύ Like; Αγοράζοντας likes/followers στα social media δεν κάνεις κακό μόνο στην εικόνα σου απέναντι στο εκάστοτε EdgeRank, αλλά και απέναντι σε υποψήφιους πελάτες που αντικρίζοντας αυτή την εικόνα πιθανότατα θα θεωρήσουν ότι δεν έχεις κάτι ενδιαφέρον να μοιραστείς.
- Κατά κανόνα οι άνθρωποι που κάνουν Like στη σελίδα σου είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται έστω και λίγο για το περιεχόμενο που μοιράζεσαι και κατ' επέκταση για τα προϊόντα/υπηρεσίες που παρέχεις. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι μπορείς να έχεις λεπτομερή στατιστικά και δημογραφικά στοιχεία για αυτούς, σου επιτρέπει όχι μόνο το να μπορείς να αξιολογήσεις τα χαρακτηριστικά αλλά και τις ανάγκες του target group σου, αλλά και να κάνεις στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες. Αγοράζοντας Likes πολύ απλά σου αλλοιώνεται αυτό το "δείγμα", μιας και οι ψεύτικοι χρήστες αποτελούν ένα εντελώς τυχαίο δείγμα, άσχετο ως προς αυτό που επιζητάς. Συνεπώς, ένα αλλοιωμένο κοινό όχι μόνο θα σου αλλοιώσει τα στατιστικά σου και θα δυσκολέψει αφάνταστα οποιαδήποτε μελλοντική διαφήμιση (με απλά λόγια θα χρειαστεί να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα για λιγότερο επιτυχημένες εκστρατείες) αλλά και αν αποφασίσεις κάποια στιγμή να κάνεις κάποιο ξεκαθάρισμα (σβήνοντας χειροκίνητα Likes χρηστών που δεν σε αφορούν, όπως τα Likes που αγόρασες) θα είναι μια πραγματικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.
Το κερασάκι στην τούρτα: Μία στο τόσο, οι ίδιες οι πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter αποφασίζουν να κάνουν ένα γερό ξεκαθάρισμα διαγράφοντας λογαριασμούς που - έπειτα από την εφαρμογή πολλών κριτηρίων - κρίνονται ως ψεύτικοι. Κάπως έτσι μάλιστα έγιναν πρόσφατα ρεζίλι και αρκετά "διάσημα" προφίλ, όπως αυτό του Justin Bieber στο Instagram, όπου την τελευταία φορά που έγινε αυτό το ξεκαθάρισμα έχασε 3.5 εκατομμύρια followers! Εντάξει, σίγουρα εσύ θα έχανες πολύ λιγότερα Likes ή Followers, αλλά και πάλι... θα άντεχες αυτό το ρεζιλίκι; Πόσο εύκολο θα ήταν να επανέλθεις μετά απ' αυτό το πλήγμα στην εικόνα σου;
Για άλλη μια φορά, αναδεικνύεται η αξία της υπομονής και της επιμονής, απέναντι στους "εύκολους δρόμους" και τις πονηρές πρακτικές. Σαφώς και όσο περισσότεροι χρήστες σε ακολουθούν ή αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενό σου τόσο το καλύτερο για την εικόνα σου, αλλά αυτοί οι χρήστες δεν έρχονται εύκολα. Πρέπει να ιδρώσεις για να τους αποκτήσεις, ξεκινώντας από το περιεχόμενο σου που πρέπει να είναι αυθεντικό, έγκυρο και πάνω απ' όλα ελκυστικό. Σειρά έχουν οι διαφημιστικές εκστρατείες στα social media και κυρίως στο Facebook, ώστε να αυξήσεις την απήχηση του περιεχομένου σου και κατ' επέκταση την αλληλεπίδραση των χρηστών με αυτό. Οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να το πετύχεις αυτό συνιστούν πρακτικά μια ολόκληρη επιστήμη που ακούει σε ονόματα όπως Web Marketing, Social Media Marketing, κλπ.
Αν λοιπόν πρέπει να επενδύσεις σε κάτι, αδιαμφισβήτητα θα πρέπει να επενδύσεις σε επαγγελματίες που θα σου δείξουν πώς μπορείς να προκαλέσεις περισσότερη αλληλεπίδραση (από το πώς θα συντάξεις το περιεχόμενό σου μέχρι τί ώρα θα το ποστάρεις στο Facebook και με ποιόν τρόπο) και κατ' επέκταση περισσότερους πελάτες - ή απλά ανθρώπους που θα σε ακολουθούν και θα χαίρονται να σε προωθούν κιόλας, μοιράζοντας το περιεχόμενο σου.