Απλά, ξέχνα το.
Όχι μόνο γιατί δεν είσαι ο/η μόνος/η που προσφέρει αυτό το προϊόν ή την υπηρεσία στον πλανήτη, ούτε γιατί υπάρχουν άλλοι που το έχουν σκεφτεί πολύ πριν από σένα και έχουν κοπιάσει μόνο και μόνο για να μπουν στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων του google για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά... αλλά και γιατί το να θεωρείς ότι υπάρχουν 2-3 κουμπάκια που αν πατήσει ο τεχνικός σου θα σε ανεβάσει αμέσως στην κορυφή (και που, για κάποιον περίεργο λόγο, η πλειοψηφία του ανταγωνισμού σου δεν έχει πατήσει) αντιβαίνει στοιχειώδεις κανόνες λογικής.
Για να το πάμε λίγο πιο σοβαρά, η κατάταξη ενός δικτυακού τόπου στις μηχανές αναζήτησης εξαρτάται από αμέτρητους παράγοντες. Κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει επακριβώς όλους τους παράγοντες καθώς και το "ειδικό βάρος" του καθενός, μιας και - προφανώς - οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης όπως το Google και το Bing, πέρα από πολυεπίπεδοι, είναι και "κρυφοί". Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το κομμάτι της διαφήμισης στο διαδίκτυο είναι να εφαρμόζουν μια πληθώρα ορθών πρακτικών που με βάση τις γνώσεις, τα διαθέσιμα εργαλεία αλλά και την εμπειρία τους στο χώρο κρίνουν ότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά τον εκάστοτε πελάτη να επιτύχει τους στόχους του.
Οπότε, μπορούμε να συμφωνήσουμε κατ' αρχήν πως οι στόχοι ενός πελάτη οφείλουν να βγαίνουν σε απόλυτη συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικοί και στα μέτρα των δυνατοτήτων του πελάτη (γιατί WYPIWYG ή αλλιώς ο,τι πληρώνεις, παίρνεις).
Από 'κει και πέρα, οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την ανοδική πορεία ενός δικτυακού τόπου στις μηχανές αναζήτησης ξεκινούν από την ίδια την υποδομή του - δηλαδή το πόσο φιλικός είναι ο ίδιος απέναντι στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό επιτυγχάνεται με το γνωστό, πλέον, SEO (Search Engine Optimization) που πρέπει να γίνεται σε κάθε ιστότοπο ώστε να εξασφαλίζεται η αύξηση της επισκεψιμότητας του και αντίστοιχα η βελτίωση της κατάταξης του στο google (που στην Ελλάδα τουλάχιστον κατέχει τη μερίδα του λέοντος ανάμεσα σε πολλές άλλες μηχανές αναζήτησης). Για κάποιους ιστοτόπους (συνήθως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ένα προσωπικό blog ή ένας ιστότοπος ενημερωτικού χαρακτήρα που δε σκοπεύει να βγάλει κέρδος από διαφημίσεις) πολλές φορές το SEO είναι αρκετό για να μπουν στον "χάρτη" του διαδικτύου. Για τους υπόλοιπους, που έχουν ανάγκη την αύξηση της επισκεψιμότητας προκειμένου να μπορέσουν στο μέλλον να έχουν κάποιο κέρδος μέσα από την εισαγωγή διαφημίσεων, ή που αποτελούν επιχειρήσεις που θέλουν να βγάλουν προς τα έξω τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, το SEO είναι μόνο η αρχή!
Κάποια από τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν σαφώς:
- τη δημιουργία και διαχείριση λογαριασμών στα Social Media (facebook, Twitter, Youtube, LinkedIn, Instagram κλπ) που θα "σιγοντάρουν" τον ιστότοπο και γενικότερα τις δραστηριότητες της εταιρίας, πέρα από τα προϊόντα/υπηρεσίες της.
- τη δημιουργία και διαχείριση διαφημιστικών εκστρατειών τόσο στο google (μέσω Google AdWords) όσο και στα προαναφερόμενα social media (και κυρίως στο facebook που, είτε μας αρέσει είτε όχι, εκεί βρίσκεται ο περισσότερος κόσμος).
- τη συνεχή, έμπειρη και εμπεριστατωμένη ανάλυση της αποδοτικότητας των δύο παραπάνω βημάτων, γιατί όσο κι αν δαπανάς χρόνο και χρήμα σε αυτά, αν δεν είσαι σε θέση να αξιολογήσεις την αποτελεσματικότητα τους τότε βαδίζεις στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
Γενικότερα, καλό είναι να έχεις υπόψιν σου ότι το να ανταπεξέλθει κανείς στις απαιτήσεις των παραπάνω παραγόντων για να έχει μια καλή, σταθερά ανοδική και αποτελεσματική πορεία τόσο ο ιστότοπος όσο και οι σελίδες του στα social media, θέλει αίμα, δάκρυα και ιδρώτα. Το να εμφανιστείς γενικά στα αποτελέσματα του google είναι θέμα μερικών ημερών από τη στιγμή που θα ανεβάσεις τον ιστότοπο, αλλά το να εμφανιστείς στην πρώτη σελίδα και δη στα πρώτα αποτελέσματα απαιτεί αρκετό καιρό και πολύ - μα πολύ - προσεκτικές κινήσεις. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την αύξηση της απήχησης σου στα social media (ή όχι;).
Αν ψάχνεις για γρήγορες λύσεις, "σύντομους δρόμους" ή πιο... "πονηρές" πρακτικές, σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να σου τις πουλήσει, αλλά να ξέρεις ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως μακροπρόθεσμα θα την πατήσεις...
*στην αρχή ο τίτλος αυτής της δημοσίευσης ήταν "Πρώτη θέση στο Google εντός μίας εβδομάδας", που θεωρούσα ότι είναι ήδη ένα αρκετά παράλογο διάστημα, αλλά ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα κάποιους που ισχυρίζονται οτι το κάνουν εντός δύο ωρών, οπότε... είπα να ανεβάσω τον πήχη!